maandag 6 maart 2017

Ayurvedische tandpasta (zonder fluoride)


Ik ontving de afgelopen week drie tandpasta's die ik heel graag met jullie wil delen. Het merk Himalaya kende ik al, maar de tandpasta had ik nog nooit gebruikt. De tandpasta is gemaakt met  Ayurvedische kruiden en bevat geen fluoride. Ik was erg nieuwsgierig en heb drie verschillende smaken voor je uitgeprobeerd...


De ingrediënten van deze tandpasta zijn biologisch en Ayurvedisch. Dat betekend dat er kruiden in zitten, die uit het Himalaya gebied komen. Ze zouden daardoor een 'natuurlijke en krachtige werking' hebben. Eén van de ingrediënten is neem (dit zou bacteriën tegen gaan). Daarnaast zit er granaatappel in (schijnt goed te zijn voor het tandvlees) en triphala (een formule uit de ayurvedaleer, samengesteld uit drie fruitsoorten). Als zoetstof is er xylitol aan toegevoegd. In de whitening versies van deze tandpasta zit ook nog papaïne en bromelaïne. Dat zijn enzymen afkomstig van de papaya en ananas, die vlekken zouden helpen verwijderen. De tandpasta is vrij van fluoride, SLS, gluten en carrageen. Vooral om fluoride in tandpasta is veel te doen. Opstapeling van fluoride in je lichaam zou bijvoorbeeld leiden tot gezondheidsklachten. 
Ikzelf poets niet altijd met een tandpasta zonder fluoride, maar ik wil het wel graag afwisselen. Vandaar dat ik de tandpasta's van Himalaya graag een keer wilde uitproberen. Ik kan me ook voorstellen dat als je kinderen hebt, je ze het liefst met een 'veiligere' tandpasta wil laten poetsen. De meningen zijn verdeeld over de schadelijkheid van het wel/niet met fluoride poetsen. Ik laat het aan jullie over, maar wil je wel graag vertellen wat ik van deze tandpasta's vind. 


En? Wat vind ik ervan?

Het meest benieuwd was ik naar de kaneel-smaak. De tandpasta ruikt precies zoals ik me had voorgesteld: naar kaneel en mint. De smaak is heel apart en de kaneel is een beetje branderig. Niet op een slechte manier. Maar wel apart. Kaneel is goed voor de doorbloeding en dat zie ik naderhand terug op m'n gezicht, waar een rode vlek verschijnt. Niks ergs verder, dat is wat kaneel doet. Als je een hele gevoelige huid hebt is dat misschien niet zo fijn. Tussen de smaken mint en pepermunt proef ik het verschil niet zo. De mint-tandpasta heeft wel een fijnere nasmaak. Mijn favoriet blijft die met kaneel.
De tandpasta's houden mijn tanden de hele dag schoon. Ik heb wel eens gemerkt dat mijn tanden met natuurlijke tandpasta niet zo lang schoon blijven, maar met deze tandpasta heb ik daar geen last van. Dus: zeker een aanrader.

Ben je op zoek naar een tandpasta zonder fluoride? Dan zou ik deze zeker een keer proberen. Je kunt al deze tandpasta's online kopen, onder andere bij bol.com en drogisterij.net. De prijs ligt tussen de 5,49 en 7,99.

*deze blogpost bevat producten die mij vrijblijvend zijn toegezonden door een bedrijf.  
Ik ben niet betaald voor het schrijven van dit artikel.

Laat hier een reactie achter :-)