dinsdag 2 februari 2016

Japanse Matcha Latte & wat is matcha poeder?


Vergeet de Pumpkin Spice Latte, want de Matcha Latte is the way to go. Ik dronk de Matcha Latte voor het eerst in China en later in Japan. Daar is dit groene drankje namelijk gewoon verkrijgbaar bij Starbucks. Er wordt gezegd dat de Matcha poeder, die voor de latte wordt gebruikt, 137x meer antioxidanten bevat dan groene thee en het je metabolisme op gang brengt. Dit zou dan weer gewichtsverlies en andere voordelen met zich meebrengen. Ik vertel je er meer over en geef je het recept voor een heerlijke Matcha Latte.Wat is matcha poeder?

Matcha poeder is een groene thee poeder uit Japan en werd oorspronkelijk gebruikt in traditionele thee-ceremonies. Er zit meer theanine (een natuurlijk rustgevend bestanddeel in thee) en chlorofyl (bladgroen) in dan in andere groene theeën. De thee bevat veel meer antioxidanten (137x meer) dan normale groene thee en er wordt dan ook gezegd dat het drinken van Matcha thee een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Zo zou het ons metabolisme kunnen versnellen, met als gevolg gewichtsverlies, en zou het reinigend werken. Een soort detox dus. Echt veel wetenschappelijk onderzoek is er nog niet naar gedaan, maar hier vind je er in ieder geval één. Kwalitatief goede Matcha poeder is niet goedkoop. Je kunt het onder andere kopen bij De Tuinen (ik heb de poeder van Mattisson), maar je kunt ook op Bluebird Tea Co. of Bodyenfitshop.nl kijken (die zijn iets goedkoper).


Hoe maak je de matcha latte?
  • 1 schepje matcha poeder (of volle theelepel)
  • 1 kopje melk (amandelmelk of een andere vervanger mag ook)
  • optioneel: speculaaskruiden & agavesiroop voor extra smaak
Verwarm in een pannetje wat melk (laat het niet koken), giet er eventueel wat agavesiroop bij en voeg dan een schep van de matcha poeder toe (als je wilt kun je de poeder door een zeef laten gaan, zodat er geen klontjes in zitten). Gebruik een garde om het geheel te mengen, maar klop het niet langer dan 30 seconden op, anders krijgt het een hele bittere smaak. Tadaa... je eigen Matcha Latte.De smaak van Matcha is niet te beschrijven, omdat het geen smaak is die je in Nederland tegenkomt. Je moet er echt even aan wennen. Zoals ik al zei dronk ik de Matcha (Iced) Latte voor het eerst in China bij de Starbucks. In Japan dronk ik het in een klein cafeetje, waar ik het eigenlijk nog lekkerder vond. Ik kwam vervolgens ook overal snoepgoed tegen met Matcha erin, zoals KitKats (die trouwens heeeel lekker zijn). Echt een leuke nieuwe smaakervaring. Ik zeg: proberen!

Afbeelding 8tokyo.com
Heb jij de Matcha Latte uitgeprobeerd en wat vind je ervan?

Laat hier een reactie achter :-)