woensdag 1 april 2015

BANOFFEE PIE BITES MET GEZOUTEN KARAMEL


Deze gezonde(re) Banoffee Pie Bites zijn zoooo lekker! Banoffee Pie of Banaan-Karamel Taart is van oorspong een Engels dessert met aardig wat suiker en calorietjes. Na wat geëxperimenteerd te hebben, heb ik HET perfecte gezonde(re) recept voor jullie gevonden. Deze Banoffee Pie Bites hebben een lekker raw korstje met pecannoten en een gezouten karamel laagje gemaakt met ghee. Kijk je mee naar het recept?


Voor de korst (6 rondjes):
  • 1/2 kopje pecannoten
  • 1/2 el kokosolie
  • 1/2 el amandelpasta
  • 1 el amandelmeel
  • 1 el agave siroop
  • snufje himalayazout
Instructies:
Doe pecannoten in blender. Zodra de nootjes zijn fijngemalen giet je de ze in een kommetje en voeg je de andere ingrediënten toe. Meng ze met je handen, tot het een soort deegbal wordt. Vervolgens heb ik een beetje 'deeg' in een ronde uitsteker platgedrukt, maar je kan ook een rondje vormen met je handen. Zodra het korstje de gewenste vorm en grootte heeft leg je deze op een stuk bakpapier (op een bord of schaal). Herhaal een aantal keer met de rest van het 'deeg' en zet ze in de vriezer. Nu kun je aan de karamel beginnen.


Voor de karamel 
  • 1/3 kopje kokosmelk (uit blik)
  • 1/2 kopje kokosbloesemsuiker
  • 2 el Ghee (Ghee is geklaarde boter en komt uit de Ayurvedische keuken. Je kunt het tegenwoordig kopen bij de grotere filialen van Albert Heijn. Het staat dan bij de superfoods/speciale voeding)
  • Aantal druppels vanille/boter aroma (van de Lidl)
  • Snufje himalayazout
  • 1/2 banaan 
(De karamel is een CHEAT! Deze is namelijk wel gemaakt met meer voedzame ingrediënten dan 'normale' karamel, maar bevat nog steeds vet en suiker.)

Instructies:
Zet een klein steelpannetje op laag vuur. Doe daar de kokosmelk, kokosbloesemsuiker en ghee in. Roer zachtjes (1 kant op) totdat alle ingrediënten gemengd zijn. Zet het vuur wat hoger en wacht totdat de saus zachtjes kookt. Voeg de vanille/boter aroma toe en het zout. Roer totdat de ingrediënten gemengd zijn en zet het vuur dan op medium/hoog. Laat de saus een minuut koken en haal van het vuur af. Roer de saus tot deze weer mooi glad is, zet opnieuw op het vuur en laat weer een minuut koken. Doe dit een aantal keer (+/- 4), zodat de karamel dikker wordt. Haal van het vuur en zet in de koelkast, zodra de karamel wat is afgekoeld. Roer een aantal keer goed om.

Alles klaar?
Haal nu de korstjes uit de vriezer en giet de karamel erop (of schep het erop met een lepeltje). Doe er een stukje banaan bovenop en sprenkel wat himalayazout over de Banoffee Pie Bite. Bewaar ze in de koelkast!

Ze zijn zo heerlijk en verslavend!! Laat je me weten wat je er van vindt?

2 opmerkingen: